maanantai 15. helmikuuta 2016

Härkätaistelu maailmalla

http://azores-adventures.com/.a/6a017d41330de8970c01b8d141e79c970c-piPamplonasta taas päivää!

Pitää alkuun mainita, ettei ne edellisen blogikirjoituksen viimeiset sangriat olleetkaan niin hyvä idea. Tekee kirjoittamisesta vaikeampaa kun ei käsi pysy paikallaan. Onneksi ollaan ehditty hetki nauttia auringosta ja Espanjalaisesta härkäpadasta, yhdistelmä joka tappaa kohmelon alta aikayksikön!




 ( http://azores-adventures.com/.a/6a017d41330de8970c01b8d141e79c970c-pi )

Toisin kuin luulla saattaa, härkätaisteluperinne ei ole vain Espanjan auringon alla harrastettava spektaakkeli, vaan härkätaistelu on suosittua muuallakin eteläisessä Euroopassa. Erityisesti Iberian niemimaan toisessa kansallisvaltiossa Portugalissa ja Espanjan itäisessä naapurimaassa Ranskassa. Portugalilainen ja Ranskalainen härkätaisteluperinteet eroavat Espanjalaisesta perinteestä, kummatkin omilla tavoillaan.


Portugalilainen härkätaistelu eroaa omaksi tyylikseen erityisesti siinä, että Portugalissa härkätaistelussa taistellaan härkää vastaan myös ratsailta.  Portugalilainen härkätaistelunäytös koostuu kahdesta osasta. Näytöksen ensimmäisessä osassa cavaleiroksi kutsuttu ratsumies taistelee härkää vastaan ratsailta. Cavaleiro pyrkii työntämään neljä bandeiraa, pientä keihästä, härän niskaan. Näytöksen toisessa Pegksi kutsutussa vaiheessa kahdeksan miehen joukko, forcados, haastaa härän suoraa, ilman aseita tai suojia pyrkimyksenään taltuttaa härkä. Forcadot pukeutuvat näytöksessä perinteiseen asuun.

Ranskassa härkätaistelusta on tullut suosittua 1800-luvulta lähtien. Ranskassa perinteeseen kuuluu kaksi erilaista perinnettä. Toinen näistä perinteistä on nimeltään Course Camarguaise. Course camarguaise on veretön spektaakkeli, jossa härkää ei satuteta. Tässä taistelutyylissä objektiivina, on napata ruusuke nuoren sonnin sarvien välistä. Ennen näytöstä tässä perinteessä järjestetään härkäjuoksu, jossa nuoret miehet pyrkivät juoksemaan härkiä karkuun.

Toista ranskan härkätasteluperinnettä kutsutaan Course Landaiseksi, jossa sonnien sijasta käytetään lehmiä. Tämä taistelu koostuu kahdesta joukkueesta, jotka muodostetaan lähialueiden kasvattamoiden työntekijöistä. Tässä taistelussa kaksi joukkueen jäsentä asettuu lehmän eteen ja pyrkii väistämään sen hyökkäyksen viimeisellä mahdollisella hetkellä, toinen kilpailijoista väistää lehmän ja toinen pyrkii hyppäämään sen yli. Joukkueet kilpailevat taistelussa väistöjen määrästä.

Härkätaistelua muistuttavia spektaakkeleita tunnetaan myös muualla maailmassa, kuten Intiassa, Tansaniassa ja tunnetuimpana Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa tunnettu muoto onkin rodeoista tunnettujen ”rodeopellejen” tapa haastaa sonneja.

Härkätaistelun historia kiinnostaa varmasti meitä kaikkia, niin meitä poikia, kuin varmasti teitä lukijoita. Ensi viikolla sukellammekin härkätastelun historiaan ja avaamme historian pölyttyneitä lehtiä.

Ensi kertaan siis!

-Tuukka, Anton & Samera

2 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu blogi kiinnostavasta aiheesta. Hyvin myös tuotu mukaan useita eri näkökulmia. Parannusehdotuksena voisi olla enemmän videoklippejä, sillä niistä pääsee härkätaistelun tunnelmaan tekstiä paremmin sisään.

    VastaaPoista
  2. Heippa! Hieman suppeasta aiheesta huolimatta, löytyy blogistanne monta mielenkiintoista kokonaisuutta härkätaisteluista. Tekstinne ovat mukavan rennolla ja hieman humoristisella asenteella kirjoitettuja, mutta sisällöltään kuitenkin mielenkiintoisia ja kattavia. Erityisesti pidin kirjoituksistanne joissa kerroitte itse härkätaistelun näytöksen kulusta, koska aihe oli itselleni täysin tuntematon entuudestaan.

    VastaaPoista