maanantai 15. helmikuuta 2016

Härkätaistelun pidempi oppimäärä



http://static.wixstatic.com/media/b53823_081a16abc0bb3af8fdac9226eebdb1e1.jpg

( http://static.wixstatic.com/media/b53823_081a16abc0bb3af8fdac9226eebdb1e1.jpg )

Hei taas Pamplonasta! Poikien kanssa olemme sangrian huuruisten iltojen ratteeksi inspiroituneet tutustumaan Espanjalaiseen härkätaisteluspektaakkelin kulkuun tarkemmin.

Tällä kertaa kerromme Espanjalaisen, eli klassisen härkätaistelun etenemisestä enemmän ja paneudumme härkätaisteluspektaakkelin eri vaiheisiin.

Klassista Espanjalaista härkätaistelua kutsutaan corrida de torosiksi, eli kirjamellisesti härkien juoksuksi. Tämä härkien juoksu on hyvin ritualisoitunut ja koostuu kolmesta terciosta, kolmanneksesta. Härkätaistelijat saapuvat areenalle aluksi paseilloksi kutsutussa paraatissa.

Ensimäistä kolmannesta, terciota, kutsutaan Tercia de Varasiksi, tässä vaiheessa matador testaa härän raivokkuutta punaisen viitan avulla. Matador testaa tätä raivokkuutta väistöillä ja härän ohjauksilla viitan kanssa. Tämän testin jälkeen picadoriksi kutsuttu ratsumies astuu rinkiin ja iskee ensimmäisen keihään härän niskaan. Iskun on tarkoitus osua härän morilloksi kutsuttuun niskan osaan. Tämän tarkoituksena on saada härän pään asento alemmaksi, joka mahdollistaa viimeisen miekan iskun härän niskaan.

Toisessa kolmanneksessa, Tercio de Banderillasissa, jokainen kolmesta Banderillasta pyrkii iskemään kaksi keihästä härän hartioihin. Näiden keihäiden on tarkoitus suututtaa härkää ja samalla väsyttää sitä. Joissain näytöksissä myös matador asettaa tässä vaiheessa omat banderrillansa härän niskaan.

Kolmatta ja viimeistä vaihetta kutsutaan tercio de muertaksi, kuoleman kolmannekseksi. Tässä vaiheessa näytöstä matador palaa takaisin areenaan yksin, pienen punaisen viitan, mullettan ja miekan kanssa. Yleisen väärinkäsityksen mukaan viitan punaisen värin tarkoituksena olisi ärsyttää härkää. Todellisuudessa punainen väri peittää härän veren tahroja. Matador käyttää viittaansa apuna härän ohituksissa ja väsyttää härkää vielä lisää. Viitan avulla matador myös pyrkii asettamaan härän asentoon, jossa hän voi työntää miekan härän niskaan ja lopulta tappaa härän. Kolmanneksen alussa matador käyttää miekkaa, jolla ei pysty tappamaan ja vasta lopussa matador hakee teräsmiekan, jolla hän lopettaa kamppailun. 

Lopussa, jos matador oli erityisen näyttävä ja antoi mahtavan esityksen, yleisö osoittaa nenäliinojaan heiluttamalla, että härkätaistelija on ansainnut härän korvan merkkinä voitostaan.

Ensi kerralla tutustumme härkätaisteluperinteisiin muualla maailmassa. Mutta ensin vielä yhdet sangriat ja ehkä pari palaa iberico-possua! hic*

-Tuukka, Anton & Samera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti