maanantai 25. huhtikuuta 2016

Pamplona

Moni on varmaan jo ihmettelyt blogimme nimivalintaa. Seuraavaksi esittelemmekin kaupungin Espanjan pohjoisosasta eli Pamplonan. Pamplonassa asuu 196 000 asukasta, joka on varsin vähän espanjan mittakaavassa. Historian kirjoista kaivoimme tiedon, että kaupunki on perustettu jo 75 eaa roomalaisen sotapäällikön Gnaeus Pompeius Magnuksen toimesta. Pamplonan kaupunki on käynyt läpi monia värikkäitä vaiheita historiassa eikä valloituksilta ja sodiltakaan olla vältytty. Nykyään kaupunki on tunnettu Club Atletico Osasunan (Espanjan kakkosliigassa pelaava jalkapallojoukkue) ja Ernest Hemingwayn romaanien viittauksien lisäksi lähinnä joka vuotisesta San Fermínin festivaalista, josta olemmekin jo kertoneet aikaisemmin.

Virallisina kielinä Pamplonassa toimii espanjan lisäksi myös baski, jota puhuu noin 15% väestöstä. Pamplonan tärkeimpiä teollisuudenaloja ovat autoteollisuus ja tuulivoima. Volkswagen onkin kaupungin tärkeimpiä työllistäjiä.

Vaikka Pamplona ei olekaan välttämättä turistien suosikkikohteita muuten kuin San Férminin aikaa on se kaunis kaupunki ja sieltä löytyy paljon nähtävää. Niille lukijoille, jotka eivät ole vielä päässeet itse paikan päällä käymään tai muistot Pamlonan kaduilta ovat päässeet hämärtymään, pidämme nyt pienen turistikierroksen digitaalisessa muodossa. Turvavyöt kiinni, nyt mennään!



Ensimmäisenä pysähdyspaikkana toimii Pamplonan katedraali Catedral de Santa Maria suomeksi Pyhän Marian katedraali. Se on rakennettu vuosien 1387-1525 aikana ja edustaa pääosin goottilaista tyylisuuntaa. Arkkitehti Ventura Rodríguez suunnitteli tosin vuonna 1783 katedraaliin uuden julkisivun, joka edustaa uusklassismia. Katedraalissa vierailevien on syytä varautua muutaman euron suuruiseen sisäänpääsymaksuun, mutta on ehdottomasti joka pennin arvoinen !



Seuraavaksi siirrymme Pamplonan linnoituksille ja muurille. Muurit, jotka kiertävät 5 kilometrin matkan kaupungin ympäri edustava renessanssin tyylisuuntaa. Muurit rakennettiin vuonna 1515 kaupungin suojaksi Ranskan joukkoja vastaan. Vielä nykypäivänä nämä muurit voidaan nähdä yhtenä Espanjan kiinnostavimmista sotilaallisista rakenteista.


Päätämme kierroksemme paikkaan, joka tekee Pamplonan kaupungista meidän ja myös muiden härkätaistelun ystäville niin erityisen paikan eli Pamplonan härkätaistelu areenalle Plaza de Toros de Pamplona. San Fermín festivaalin härkäjuoksun päänäyttämölle. Areena rakennettiin vuonna 1923 ja sinne mahtuu 19 529 härkätaistelu fania. Se on maailman suurin, vain Madridin ja Mexicon areenat ovat suurempia.

Pamplona on erittäin kaunis paikka ja suosittelemmekin lämpimästi kaikille siellä vierailua erityisesti läpikulku matkalla oleville. San Fermínin aikaa suositelleme kuitenkin varautuvan suomalaisella asteikolla jopa pieni muotoiseen kaaokseen.

Kliseisesti todeten näihin kuviin ja tunnelmiin!

Anton ja Tuukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti