perjantai 22. tammikuuta 2016

Härkätaistelun lyhyt oppimäärä



Osallistuimme vuoden vaihteen jälkeen alkaneeseen Liike-espanjan 1 ja 2- kurssiin. Kurssilla saimme tehtäväksi pitää blogia aiheesta, joka liittyy Espanjan kulttuuriin. Valitsimme aiheeksemme pitkän perinteen omaavan ja ulkomaalaisesta hullulta kuulostavan urheilulajin ja viihteen, härkätaistelun.

Pureudumme blogissamme viikoittain eri näkökulmiin ja aiheisiin härkätaisteluun liittyen. Tämän viikon aiheenamme on härkätaistelu yleisesti, sen perinne ja historia.



(Lähde:http://www.askaboutsports.com/images/bull-fighting/bullfight-bsp-23708306-500x390.jpg)

Härkätaistelu on perinteinen urheilumuoto, jonka perinteet ulottuvat jo joidenkin lähteiden mukaan Rooman aikaan. Härkätaistelua on harjoitettu erilaisissa muodoissa Espanjassa jo siis antiikin ajoista lähtien. Nykyaikainen härkätaistelu jatkaa perinnettä, joka on establisoitunut vuonna 1726, jolloin Francisco Romero niminen torero käytti muletaa taistelun viimeisessä vaiheessa tappamaan härän. Modernin espanjalaisen härkätaistelun tyylin nähdään syntyneen Juan Belmonten tavasta käsitellä härkää, häntä pidetään kaikkien aikojen legendaarisimpana härkätaistelijana.

Härkätaistelussa, härkätaistelija eli torero suorittaa erilaisia muodollisia liikkeitä härän kanssa lähietäisyydessä. Torero häiritsee härkää perinteisellä punaisella liinalla ja pyrkii hallitsemaan sen liikkeitä. Torero pyrkii liikkeillään saamaan tunneyhteyden yleisöön härän kautta. Härkätaistelua pidetään Espanjassa perinteen kannattajien keskuudessa enemmänkin taiteenmuotona ja härkätaistelijan liikkeisiin kuuluu liikkeen kauneus, matador pyrkii suorittamaan liikkeet mahdollisimman kauniisti ja maskuliinisesti. Matadorit ovatkin perinteisesti maskuliinisuuden ja miehisen kauneuden esikuvia.

Perinteiseen härkätaistelu-spektaakkeliin kuuluu kolme toreroa, joista vanhinta ja kokeneinta kutsutaan matadoriksi. Tapahtumaan kuuluu usein kuusi härkää joita vastaan taistellaan vuorotellen, yleensä noin kaksikymmentä minuuttia. Taistelun loppukohtaukseen kuuluu härän tappaminen oikeaoppisella miekaniskulla jonka suorittaa aina matador. Kaikilla eri toreroilla on näytöksessä oma roolinsa ja rooliensa mukaan omat nimityksensä.


Ensi viikolla pureudumme härkätaistelu-perinteen asemaan modernissa Espanjassa ja kritiikkiin, jota tämä perinne on nykyaikaisessa Espanjassa ja muualla maailmassa kohdannut.

Ensi vikkoon !

- Anton, Tuukka ja Samera


Härkätaistelu ei ole aina helppoa härällekkään...